Latest News

22 κράτη-μέλη, ο Καναδάς και η ατέρμονη περιέργεια..

 


                                                     


Το όραμα της ολοκλήρωσης του R. Schuman ξεθωριάζει, η Ευρώπη των λαών παρακμάζει και οι έννοιες της πολιτικής, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της οικονομίας παραπαίουν και γεννούν φόβο ρεαλιστικό και προβληματισμό για το μέλλον της. Υπάρχει όμως μια δικλείδα ασφαλείας, η διαστημική γνώση, που ταξιδεύει 50 και πλέον χρόνια διαγράφοντας μια ιστορική διαδρομή-πειστήριο, ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί και μπορεί να προοδεύσει.
Ας κοιτάξουμε προσεκτικά στο προοίμιο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει καθαρά: «Αποφασισμένοι[…]να εφαρμόσουν πολιτικές, που θα διασφαλίσουν την πρόοδο στον τομέα της οικονομικής ολοκλήρωσης εκ παραλλήλου με την πρόοδο σε άλλους τομείς.» Τι γνωρίζουμε άραγε για τον ESA;

Συνθήκη για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τίτλος XIX Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και Διάστημα, άρθρο 180 δ)
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 πολλά επιστημονικά μυαλά εγκατέλειπαν την Ευρώπη, αναζητώντας πρόσφορο έδαφος σε Ε.Σ.Σ.Δ. και Η.Π.Α. , που σημείωναν ταχύτατη επιστημονική ανάπτυξη στα πλαίσια της ανταγωνιστικής τους σχέσης. Μερικά χρόνια αργότερα, η θεσμική υπόσταση της Ευρωπαϊκής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Διαστημική Έρευνα-COPERS στο Meyrin της Ελβετίας θα είναι η απαρχή μιας σπουδαίας ευρωπαϊκής πορείας στο χώρο του διαστήματος. Παράλληλα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες, διενεργούνται και οι αντίστοιχες θεσμικές, φτάνοντας στις 30 Μαΐου 1975 στην σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ή αλλιώς του ESA-European Space Agency. Μια νέα ευρωπαϊκή κοινωνία παίρνει την οριστική της μορφή.
Χωρίς λοιπόν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υπογραφή 10 κρατών-μελών, σήμερα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε μια άλλη πλευρά της Ευρώπης μας. Ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός εκτελεί ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα με κυριότερους σταθμούς -ενδεικτικά αναφερόμενοι- την εκτόξευση της επιχείρησης Rosetta το Μάρτιο του 2004, που αναμένεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα από τον ερχόμενο κιόλας μήνα, αφού ακόμα βρίσκεται κάπου εκεί έξω πολύ κοντά στον Ήλιο. Το 2005 πραγματοποιείται για πρώτη φορά προσγείωση σκάφους στην επιφάνεια του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του πλανήτη Κρόνου, πολύ μακριά από τον δικό μας πλανήτη. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι το ασφαλές περιβάλλον πολιτικών πρωτοβουλιών και όχι σκοπιμοτήτων.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος του 2007 προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καθίστανται αυτόματα μέλη του ESA, αλλά μπορούν να συμμετέχουν μέσω Συμφωνίας Συνεργασίας (Λιθουανία, Βουλγαρία, Μάλτα κ.ά.) Εξάλλου κράτη-μέλη του είναι η Ελβετία και η Νορβηγία, που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. (βλ. άρθρο 7 (3, (5 ) Η υπερεθνική του ταυτότητα τέλος καταδεικνύεται από τη διμερή Συμφωνία Συνεργασίας με το κράτος του Καναδά. Άλλες συνεργατικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-I.S.S. ,τη NASA και ιδιωτικές εταιρείες.

Κατατάσσεται από τη δεκαετία του ’90 πρώτος στις επιχειρήσεις εκτόξευσης, αλλά δεν κατατάσσεται στις ζημιογόνες δαπάνες. Τα οφέλη είναι πολύ-επίπεδα. Η χρηματοδότηση αρχικά, γίνεται με βάσει τον εκάστοτε προϋπολογισμό και για τα προγράμματα που ενδιαφέρουν το κάθε κράτος-μέλος. Στα εν λόγω προγράμματα απασχολούνται πάνω από 36.000 άτομα προσωπικό από άντρες και γυναίκες. Η απόδοση μεταφράζεται στην καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών: 5.500 προγράμματα τηλεόρασης προβάλλονται μέσω δορυφόρων σε περίπου 150εκατ. σπίτια καθημερινά, εύκολη πλοήγηση στα εθνικά οδικά δίκτυα. Προσεχώς αναμένεται η δυνατότητα σε άτομα με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, να ειδοποιούνται για τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα, ώστε να μην κινούνται σε μέρες υψηλού κινδύνου για την υγεία τους. Ο κατάλογος των ασύγκριτων επιτευγμάτων δεν σταματά εδώ. Πάνω από 120 χώρες έχουν την πρόσβαση στο σύστημα δεδομένων παρατήρησης για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσεως, όπως η εσωτερική μετακίνηση πληθυσμών λόγω φυσικών αιτιών ή πολεμικών συρράξεων.

Όταν το Διάστημα κεντρίζει το ενδιαφέρον του ανθρώπινου νου, θα κάνει το ίδιο και στα μικρά παιδιά. Ψάχνοντας λοιπόν ανάμεσα στους νεαρούς ευρωπαίους πολίτες αυριανούς επιστήμονες, καταρτίζει διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και φροντίζει για την συνεχή ενημέρωση και επαφή με τον Οργανισμό και τα προγράμματά του. Στη λογική αυτή οργανώνονται από τις αρχές του χρόνου εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, που περιλαμβάνουν επί παραδείγματι την διαδραστική μελέτη της γήινης ατμόσφαιρας πάνω στο ολόγραμμά της. Εξίσου μεγάλη απήχηση αναμένεται να έχει και στον επόμενο σταθμό της η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος στο Όσλο της Νορβηγίας.

Οι συνεχείς επιστημονικές έρευνες και επιχειρήσεις γεννούν νέες προοπτικές, νέες διόδους εξερεύνησης και γνώσης φέρνοντας τον σύγχρονο μελετητή λίγο πιο κοντά στην απάντηση: από που προερχόμαστε. Μέχρι τότε όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη των λαών, που γέννησαν αξίες, ιδανικά, πρότυπά και έθεσαν τις βάσεις στον άνθρωπο, ώστε να εξελιχθεί από πολύ νωρίς.

Πηγές: http://europa.eu/index_en.htm
http://www.esa.int/ESA
http://www.espi.or.at/

Άννα Μαρία Βουγιούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

OneEurope Greece & Cyprus Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.