Latest News

Νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία ή πρόκειται για «σκωτσέζικο» ντουζ;Νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία ή πρόκειται για «σκωτσέζικο» ντουζ;
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014, όλοι οι πολίτες άνω των 16 στη Σκωτία, κλήθηκαν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα που διχοτόμησε τον λαό σε δύο αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα : «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Οι οπαδοί του «όχι» κέρδισαν αυτήν την αναμέτρηση με ποσοστό 55,3% έναντι του «ναι» που συγκέντρωσε εξίσου μεγάλο ποσοστό, δηλαδή το 44,7%.

Τί συμβαίνει όμως στη Σκωτία και γιατί μεγάλο μέρος των πολιτών της επιθυμεί την ανεξαρτησία της χώρας του;
Αρχικά, η Σκωτία είναι μια χώρα που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και καλύπτει τη βόρεια περιοχή του. Το βασίλειο της Σκωτίας ανεδείχθη ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στην εποχή του Πρώιμου Μεσαίωνα και συνέχισε να υφίσταται με την ιδιότητα αυτή έως το 1707. Από την 1η Μαΐου του 1707, η Σκωτία εισήλθε σε μια πολιτική ένωση με την Μεγάλη Βρετανία, όπου και δημιουργήθηκε το νέο βασίλειο της τελευταίας. Η ένωση αυτή ήρθε σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση, ενώ στο Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και σε άλλες περιοχές οι πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της.

Οι Σκωτσέζοι διατήρησαν την πολιτισμική και εθνική τους ταυτότητα, διαφορετικά εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ιδρύματα από αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ξεχωριστό δικαιοδοτικό σύστημα. Όλα αυτά βοήθησαν στην δημιουργία ενός νέου σκωτικού κοινοβουλίου, ύστερα από το δημοψήφισμα του 1997. Το σκωτικό κοινοβούλιο αντλεί την εξουσία του από το βρετανικό, ωστόσο αποτελεί μονοθάλαμο, αποκεντρωμένο νομοθετικό σώμα. Μολοταύτα, το βρετανικό κοινοβούλιο διαθέτει «συγκρατημένες» αρμοδιότητες επί τούτου και μπορεί ανά πάσα στιγμή να περιορίσει το πεδίο δραστηριοτήτων του σκωτικού κοινοβουλίου.

Το 2011, τις εθνικές εκλογές κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (Scottish National Party- SNP), το οποίο υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Το κόμμα αυτό χαρακτηρίζεται ως κεντρο-αριστερό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κατέχει 69 από τις 129 έδρες στο σκωτικό κοινοβούλιο, ενώ εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από  2 μέλη του. Το θέμα της ανεξαρτησίας είχε τεθεί επί τάπητος πριν τις εκλογές του 2007, όπου το SNP το είχε συμπεριλάβει στο μανιφέστο του, καθώς επιθυμούσε να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Ο δρόμος για την υλοποίηση του οράματος αυτού άνοιξε, όταν στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και κατάφερε να θέσει το δημοψήφισμα του 2014 με τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Οι λόγοι υπέρ της ανεξαρτησίας είναι πολιτικοί πρωτίστως, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά και να είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την πατρίδα τους. Συγχρόνως, οι λόγοι έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας και τον πυρηνικό αφοπλισμό, την εξωτερική πολιτική, τα πετρέλαια της Σκωτίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα την «πολιτιστική αφύπνιση». Σαφώς οι λόγοι είναι και οικονομικοί κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σκωτία αποτελεί ισχυρό μέρος της βρετανικής οικονομίας και θα μπορούσε δυνητικά να ευημερήσει μεμονωμένα.  Η Σκωτία ως ανεξάρτητο κράτος θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς κι άλλων οργανισμών.

Σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ πιστεύει ότι καθίσταται αναπόφευκτο ένα νέο δημοψήφισμα λόγω των απόψεων του συντηρητικού πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τελευταίος είναι κατά μιας τέτοιας ενέργειας και θεωρεί ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα διέλυσε τις πιθανές αμφιβολίες. Απεναντίας, η νυν πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα τεθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία θα ακολουθήσει το δικό της ευρωπαϊκό μονοπάτι. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, είχε υποσχεθεί μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2014, ότι θα παραχωρήσει στη Σκωτία νέες εξουσίες και πλήρη φορολογική αυτονομία (γνωστή κι ως “FFA”= Full Fiscal Autonomy ή devo-max, δηλαδή «υπερ-αποκέντρωση»). Αντί αυτού, ο ίδιος προχώρησε σε πολιτική λιτότητας, ερχόμενος σε αντίθεση με το επικρατούν κόμμα.
Τέλος, η απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το κόμμα που θα κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές του 2016, καθώς και από το εάν ο πρωθυπουργός Κάμερον θα ακολουθήσει την πολιτική του και τα λεγόμενά του υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νατάσα Ξαγοράρη
Φοιτήτρια ΔΕΠΣ Παντείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

OneEurope Greece & Cyprus Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.