Latest News

Και ο τουρισμός βρίσκεται σε κρίση;

March 31, 2016
|
Νατάσα Ξαγοράρη

Προερχόμενη από το πιο κοσμοπολίτικο νησί στον κόσμο (γιατί εάν δεν παινέψεις το σπίτι σου άλλωστε…), ναι σωστά φανταστήκατε εννοώ τη Σαντορίνη, αναρωτιέμαι εάν και φέτος θα τη δω τόσο όμορφη και λαμπερή, γεμάτη κόσμο, παιδιά, ερωτευμένους, οικογένειες να στέκεται σαν το μεγαλύτερο στολίδι των Κυκλάδων. Ο τουρισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής κουλτούρας. Στην Αρχαία Αθήνα, η φιλοξενία θεωρείτο πράξη αρετής  ενώ υπήρχαν θεοί που προστάτευαν τους ξένους, όπως ο Ξένιος Δίας, η Αθηνά η Ξένια και οι Διόσκουροι. Η αποδοχή ενός ξένου και η φιλοξενία του ονομαζόταν «ξενοδοχείν» ,παράλληλα ο κύριος του σπιτιού που αποδεχόταν τον ξένο και του προσέφερε γεύμα για να τον τιμήσει ονομαζόταν «ξενοδόχος».

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, λόγω της υψηλής συμμετοχής του στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και λόγω της ακόμα υψηλότερης απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του World Travel &Tourism Council, η ετήσια έκθεση του 2015 που αφορά την Ελλάδα αναφέρει τα εξής: ο τουρισμός αποφέρει στην ελληνική οικονομία 11,8 δις € και για το 2015 αποτέλεσε το 10,6% του ΑΕΠ, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,5% .

Σήμερα, υπάρχουν πολλά εμπόδια προς τον ελληνικό τουρισμό που οφείλονται σε ενδογενείς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα στους εσωτερικούς θα μπορούσα να εντάξω την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και την αβεβαιότητα που προωθείται λόγω της οικονομικής κρίσης και του λεγόμενου “Grexit”. Ιδιαίτερα μετά τα capital controls έχει σημειωθεί συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού που αποτελούσε μεγάλο ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλές ακυρώσεις το καλοκαίρι του 2015, ενώ αναγκάστηκαν να αφήσουν τα δωμάτια «μισοτιμής» ώστε το ισοζύγιό τους να μην γίνει ελλειμματικό.
Από την άλλη, ως κύριοι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό νοούνται οι προσφυγικές ροές, η τρομοκρατία, η κρίση μεταξύ Ρωσίας- Τουρκίας, η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή αλλά και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των μεγάλων αγορών.

Συγκεκριμένα, μείωση ζήτησης για το καλοκαίρι του 2016 θα σημειωθεί στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπου παρατηρείται έντονη προσφυγική παρουσία. Παρά  τα τρομοκρατικά χτυπήματα ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει, ωστόσο οι προορισμοί θα είναι διαφορετικοί. Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι κερδισμένες της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2016 θα είναι μια αισιόδοξη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. O ΣΕΤΕ υπολογίζει άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας κατά 6%, που εκφράζεται ως 15 δις €. «Καυτός» προορισμός αναμένεται φέτος να γίνει η Κρήτη, καθώς προβλέπεται αύξηση των κρατήσεων κατά 10% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015.
Πώς επηρεάζει η τρομοκρατία τον τουρισμό;

Από την άλλη, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αττάλειας τις μεγαλύτερες απώλειες κερδών θα συναντήσει η Τουρκία με ζημιά 13,4 δις € .Τα ξένα ταξιδιωτικά γραφεία δεν προωθούν τις διακοπές στην Τουρκία, ενώ προειδοποιούν τον κόσμο λόγω της επικίνδυνης κατάστασης και των τρομοκρατικών ενεργειών που πλήττουν συχνά τη χώρα. Παράλληλα, οι μέχρι στιγμής απώλειες της Γαλλίας λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων του Νοεμβρίου έχουν ανέλθει στα 270εκατομμύρια €.  Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, τη μεγαλύτερη πτώση ταξιδιωτικών εισπράξεων σημειώνει το Ηνωμένο Βασίλειο (25,7% - Ιανουάριος 2016). Ενώ, στον υπόλοιπο κόσμο παρατηρείται μεγάλη ακύρωση κρατήσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Πακιστάν.

Παρατηρείται πως όπου υπάρχει φόβος για την ασφάλεια της χώρας οι κρατήσεις μειώνονται σημαντικά. Τέλος, σύμφωνα με μελέτες του World Travel &Tourism Council χρειάζονται περίπου 13 μήνες για την ανάκαμψη του τουρισμού μιας χώρας ύστερα από ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Ο χρόνος αυτός βοηθά στην ανοικοδόμηση των υποδομών, όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, ωστόσο το ψυχικό τραύμα κι ο φόβος είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν επουλώνεται εύκολα.

Πηγές: https://www.wttc.org/-/media/files/reports/economic%20impact%20research/countries%202015/greece2015.pdf
http://gr.euronews.com/2016/03/24/tourism-the-cost-of-terrorism/
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1409079/toyrkia-h-tromokratia-kostizei-8-dis-evro-se-toy.html

Νατάσα Ξαγοράρη
Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

OneEurope Greece & Cyprus Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.